Prijzen verklaard

 


141Prijzen verklaard 

Waarom kost een fotograaf geld?

Of: hoe blijft een fotograaf in leven?

 

De reacties op prijzen bij fotografen zijn heel wisselend. Soms hoor ik :'Hoe kun je het er voor doen?' en een andere keer :'Waarom moet dat zo duur zijn?'. Het is nogal ongebruikelijk dat dienstverleners uitleggen waarom ze kosten wat ze kosten. In de meeste gevallen begrijpt men heel goed dat ergens een prijskaartje aan hangt, maar bij fotografen lijkt dat nogal eens anders te zijn. Waarschijnlijk omdat we tegenwoordig zelf dagelijks toegang hebben tot enorm veel foto's en die ook zelf maken met bijvoorbeeld onze telefoon. Foto's zijn overal en zo gemaakt. Dus waarom kost een fotograaf geld?

 

Het meest eenvoudige antwoord is: als hij een foto van jou maakt kan hij niet achter de kassa zitten bij de AH om daar zijn geld te verdienen. Maar het ligt natuurlijk iets complexer dan dat. Een professionele fotograaf (iemand die fotografie als professie/beroep heeft) weet exact wat hij doet, kan doelgericht maken waar jij om vraagt (of je vooraf vertellen dat wat je wil niet kan), levert kwaliteit en geeft vooraf een bepaalde zekerheid op resultaat. Een amateurfotograaf is vaak veel minder in de positie om garanties vooraf te geven, doet zijn best, maar zal je niets beloven. Dat zegt overigens niets over de kwaliteiten van amateurfotografen. Er zijn voldoende voorbeelden van amateurfotografen die ook in mijn ogen mooiere foto's maken dan professionals. Van een professionele fotograaf mag je echter meer doelmatigheid en een goed resultaat verwachten. Met name waar de kwaliteit van het resultaat minder van belang is en het pakken van het moment juist van groot belang, zie je dat amateurs de professionals gaan overvleugelen. Persfotografen hebben het steeds moeilijker. Tenzij ze beeldkwaliteit weten te combineren met het juiste moment. Persfotograaf Robin Utrecht is daar een mooi voorbeeld van.

 

In de kunstfotografie, zoals ik die bedrijf, is de stijl en de doelgerichtheid van groot belang. Mijn klanten selecteren mij in de eerste plaats op mijn stijl en vragen mij of ik hen ook op die manier kan vastleggen. En als ik zeg dat ik dat ook voor jou waar kan maken, moet ik het ook waarmaken. Om dat met zekerheid te kunnen beloven, moet ik investeren in technische vaardigheden en in apparatuur. En daarom ligt er voor rond de 40.000 euro aan fotoapparatuur op je te wachten als je bij mij mijn kleine, maar speciaal voor dit doel ontwikkelde studio instapt. Een totale investering van zeker 90.000 euro. Voor het optimaal afwerken en opslaan van foto's staan er twee pc's, een Apple en zes servers in mijn kantoor. Al mijn kennis is niet kosteloos uit de lucht komen vallen, en dat kantoor is ook al niet gratis...

 

Uiteindelijk moet elke klant een stukje van deze investeringen betalen. Omdat ik vooral voor particulieren werk houd ik het heel bescheiden. Werkt een fotograaf bijvoorbeeld vooral voor de auto-industrie om nieuwe auto's briljant op de plaat te zetten, dan heeft hij een grotere studio nodig, meer apparatuur, maar hij heeft ook klanten die gemiddeld genomen wat meer te besteden hebben.

 

Als je bij mij een standaard fotoshoot komt doen betaal je eigenlijk vooral uren. In de prijs van een fotoshoot inbegrepen is een in omvang beperkt eindresultaat. Meestal de volledige afwerking van drie foto's. De prijs van de shoot dekt vooral de gemiddeld elf uur tijdsinvestering die wij maken voor een single shoot. 'Maar ik ben toch maar zo'n twee uur in de studio?' hoor ik je denken. Yep, maar daarvoor heeft de gemiddelde klant mij al vijf keer gemaild en antwoord gekregen, zijn/haar afspraak één keer verzet met alle planningsproblemen van dien, is gemiddeld een kwartier te laat verschenen en heeft een uitgebreide make-up gehad. De gemiddelde klant kost ons (de visagiste en mij) op de dag van de shoot acht manuren. Aan voorbereidingen, mails vooraf en achteraf, afwerken, afleveren etc. zijn we nog eens zo'n drie uur kwijt voor een doorsnee klant in een doorsnee shoot. Je mag dan zelf ons uurtarief berekenen en dat afzetten tegen het uurtarief van je loodgieter. Als je rijk wilt worden: word geen fotograaf!

 

De prijs voor de shoot betaalt dus de uren van de visagiste en de fotograaf en een klein stukje van de investeringen. Waarvan betaalt de fotograaf de rest van zijn investeringen? De kers op zijn taart, het beleg op zijn brood, zijn vakantie? Dat moet komen uit de waardering die jij, de klant, hebt voor het eindresultaat. En dat blijkt uit wat je als eindresultaat aanschaft. Als je eenmaal je meest favoriete foto hebt geselecteerd en die is volledig naar je wensen afgewerkt en voorbereid voor een mooie afdruk komt als het ware de eindafrekening. Ik verzorg een prachtige afdruk voor je en werk daarvoor samen met het neusje van de zalm aan laboratoria. Wij samen zorgen dat jij een mooi kunstwerk krijgt waar je de rest van je leven plezier van zult hebben. Alleen het beste is goed genoeg en ik sta er ook op dat ik dat zelf verzorg. Dat heeft twee redenen. Ik voorkom op die manier dat er broddelwerk aan muren komt te hangen met mijn naam er op en ik garandeer daarmee mijn laatste stukje inkomen.

 

Ga je voor het hoogste haalbare? Kies je voor de HQ-afdrukken die ik aanbied? De hoge kwaliteit grote afdrukken die ik voor je laat maken zijn al niet voordelig. Ik koop in bij laboratoria die aan de hoogste eisen kunnen voldoen en ook echt het maatwerk kunnen maken dat nodig is. Hun prijzen zijn niet vergelijkbaar met de HEMA-afdrukservice bijvoorbeeld. En ja, er zit ook nog een redelijke marge op waarvan ik leef. Maar jij krijgt daarvoor een dierbaar kunstwerk terug waar je de rest van je leven naar mag kijken. En je mag er trots op zijn. Net als ik overigens, want telkens als ik een kunstwerk mag afleveren wat volledig aan mijn kwaliteitseisen voldoet geeft mij dat ook een erg goed gevoel. En dat heeft helemaal niets met geld te maken.

 

Kwaliteit kost geld. Het is niet anders. Ik kan mijn werk niet blijven doen als er niet redelijk voor betaald wordt. De een zal dat volkomen logisch vinden, de ander vindt het maar vreemd. Ik hoop dat dit hele verhaal wat inzicht geeft voor hen die dat nog niet hadden...