Kamasutrabeurs


 

KamasutrabeursKamasutrabeurs

 

 

Helaas heeft de beursorganisatie besloten de Erotic Art Gallery niet meer op te stellen en ook geen andere mogelijkheid te bieden aan fotografen en kunstenaars. Na veel leuke jaren hebben we moeten besluiten deze beurs niet meer aan te doen. 

 

We zullen de bijzondere sfeer en de leuke contact met de beursgangers zeer missen...

 

Tot ziens op een andere beurs misschien?
 

Prijzen verklaard

 


141Prijzen verklaard 

Waarom kost een fotograaf geld?

Of: hoe blijft een fotograaf in leven?

 

De reacties op prijzen bij fotografen zijn heel wisselend. Soms hoor ik :'Hoe kun je het er voor doen?' en een andere keer :'Waarom moet dat zo duur zijn?'. Het is nogal ongebruikelijk dat dienstverleners uitleggen waarom ze kosten wat ze kosten. In de meeste gevallen begrijpt men heel goed dat ergens een prijskaartje aan hangt, maar bij fotografen lijkt dat nogal eens anders te zijn. Waarschijnlijk omdat we tegenwoordig zelf dagelijks toegang hebben tot enorm veel foto's en die ook zelf maken met bijvoorbeeld onze telefoon. Foto's zijn overal en zo gemaakt. Dus waarom kost een fotograaf geld?

 

Het meest eenvoudige antwoord is: als hij een foto van jou maakt kan hij niet achter de kassa zitten bij de AH om daar zijn geld te verdienen. Maar het ligt natuurlijk iets complexer dan dat. Een professionele fotograaf (iemand die fotografie als professie/beroep heeft) weet exact wat hij doet, kan doelgericht maken waar jij om vraagt (of je vooraf vertellen dat wat je wil niet kan), levert kwaliteit en geeft vooraf een bepaalde zekerheid op resultaat. Een amateurfotograaf is vaak veel minder in de positie om garanties vooraf te geven, doet zijn best, maar zal je niets beloven. Dat zegt overigens niets over de kwaliteiten van amateurfotografen. Er zijn voldoende voorbeelden van amateurfotografen die ook in mijn ogen mooiere foto's maken dan professionals. Van een professionele fotograaf mag je echter meer doelmatigheid en een goed resultaat verwachten. Met name waar de kwaliteit van het resultaat minder van belang is en het pakken van het moment juist van groot belang, zie je dat amateurs de professionals gaan overvleugelen. Persfotografen hebben het steeds moeilijker. Tenzij ze beeldkwaliteit weten te combineren met het juiste moment. Persfotograaf Robin Utrecht is daar een mooi voorbeeld van.

 

In de kunstfotografie, zoals ik die bedrijf, is de stijl en de doelgerichtheid van groot belang. Mijn klanten selecteren mij in de eerste plaats op mijn stijl en vragen mij of ik hen ook op die manier kan vastleggen. En als ik zeg dat ik dat ook voor jou waar kan maken, moet ik het ook waarmaken. Om dat met zekerheid te kunnen beloven, moet ik investeren in technische vaardigheden en in apparatuur. En daarom ligt er voor rond de 40.000 euro aan fotoapparatuur op je te wachten als je bij mij mijn kleine, maar speciaal voor dit doel ontwikkelde studio instapt. Een totale investering van zeker 90.000 euro. Voor het optimaal afwerken en opslaan van foto's staan er twee pc's, een Apple en zes servers in mijn kantoor. Al mijn kennis is niet kosteloos uit de lucht komen vallen, en dat kantoor is ook al niet gratis...

 

Uiteindelijk moet elke klant een stukje van deze investeringen betalen. Omdat ik vooral voor particulieren werk houd ik het heel bescheiden. Werkt een fotograaf bijvoorbeeld vooral voor de auto-industrie om nieuwe auto's briljant op de plaat te zetten, dan heeft hij een grotere studio nodig, meer apparatuur, maar hij heeft ook klanten die gemiddeld genomen wat meer te besteden hebben.

 

Als je bij mij een standaard fotoshoot komt doen betaal je eigenlijk vooral uren. In de prijs van een fotoshoot inbegrepen is een in omvang beperkt eindresultaat. Meestal de volledige afwerking van drie foto's. De prijs van de shoot dekt vooral de gemiddeld elf uur tijdsinvestering die wij maken voor een single shoot. 'Maar ik ben toch maar zo'n twee uur in de studio?' hoor ik je denken. Yep, maar daarvoor heeft de gemiddelde klant mij al vijf keer gemaild en antwoord gekregen, zijn/haar afspraak één keer verzet met alle planningsproblemen van dien, is gemiddeld een kwartier te laat verschenen en heeft een uitgebreide make-up gehad. De gemiddelde klant kost ons (de visagiste en mij) op de dag van de shoot acht manuren. Aan voorbereidingen, mails vooraf en achteraf, afwerken, afleveren etc. zijn we nog eens zo'n drie uur kwijt voor een doorsnee klant in een doorsnee shoot. Je mag dan zelf ons uurtarief berekenen en dat afzetten tegen het uurtarief van je loodgieter. Als je rijk wilt worden: word geen fotograaf!

 

De prijs voor de shoot betaalt dus de uren van de visagiste en de fotograaf en een klein stukje van de investeringen. Waarvan betaalt de fotograaf de rest van zijn investeringen? De kers op zijn taart, het beleg op zijn brood, zijn vakantie? Dat moet komen uit de waardering die jij, de klant, hebt voor het eindresultaat. En dat blijkt uit wat je als eindresultaat aanschaft. Als je eenmaal je meest favoriete foto hebt geselecteerd en die is volledig naar je wensen afgewerkt en voorbereid voor een mooie afdruk komt als het ware de eindafrekening. Ik verzorg een prachtige afdruk voor je en werk daarvoor samen met het neusje van de zalm aan laboratoria. Wij samen zorgen dat jij een mooi kunstwerk krijgt waar je de rest van je leven plezier van zult hebben. Alleen het beste is goed genoeg en ik sta er ook op dat ik dat zelf verzorg. Dat heeft twee redenen. Ik voorkom op die manier dat er broddelwerk aan muren komt te hangen met mijn naam er op en ik garandeer daarmee mijn laatste stukje inkomen.

 

Ga je voor het hoogste haalbare? Kies je voor de HQ-afdrukken die ik aanbied? De hoge kwaliteit grote afdrukken die ik voor je laat maken zijn al niet voordelig. Ik koop in bij laboratoria die aan de hoogste eisen kunnen voldoen en ook echt het maatwerk kunnen maken dat nodig is. Hun prijzen zijn niet vergelijkbaar met de HEMA-afdrukservice bijvoorbeeld. En ja, er zit ook nog een redelijke marge op waarvan ik leef. Maar jij krijgt daarvoor een dierbaar kunstwerk terug waar je de rest van je leven naar mag kijken. En je mag er trots op zijn. Net als ik overigens, want telkens als ik een kunstwerk mag afleveren wat volledig aan mijn kwaliteitseisen voldoet geeft mij dat ook een erg goed gevoel. En dat heeft helemaal niets met geld te maken.

 

Kwaliteit kost geld. Het is niet anders. Ik kan mijn werk niet blijven doen als er niet redelijk voor betaald wordt. De een zal dat volkomen logisch vinden, de ander vindt het maar vreemd. Ik hoop dat dit hele verhaal wat inzicht geeft voor hen die dat nog niet hadden...

Minderjarig en dan...


Naaktfoto jonge dameErotische fotografie en minderjarigen

 

Ben je nog geen 18 en wil je toch graag naaktfoto's van jezelf? Lees dan het volgende zeker even door!

 

Ik moet je direct al teleurstellen. Ik fotografeer geen mensen onder de 18 jaar in erotische poses. Bedekt naakt kan alleen onder strenge voorwaarden* tussen 16 en 18 jaar als het samenhangt met esthetiek, fotografie van kunst- of sportuitingen waarbij het lichaam een belangrijke rol speelt. Denk daarbij aan (ballet)dansers en bijvoorbeeld atleten, turners of bodybuilders. 

 

Waarom zo streng?

Jongeren van onder de 18 hebben misschien zelfs wel meer behoefte aan erotiek dan mensen die wat ouder zijn. Maar maak je geen zorgen, ook na je achttiende ga je daar nog veel plezier aan beleven. Best veel mensen onder de 18 zijn al heel goed in staat zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun beslissingen en de effecten daarvan te overzien. Bij anderen gaat dat wat nog wat moeizamer. De wetgever heeft bepaald dat rond 18 jaar veruit de meeste mensen in staat zijn verstandige beslissingen te nemen over emotionele dingen zoals hun eigen seksualiteit. Iedereen begrijpt dat die grens van 18 natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde is, maar er moest een grens getrokken worden. Je achttiende verjaardag is wettelijk die grens: helder en duidelijk. En om geen verwarring te laten ontstaan blijkt het goed dat iedereen zich daaraan houdt. Ik ook dus, maar ook voor jou is het goed je te realiseren dat deze wet er niet is om je te pesten, maar om je te beschermen. Er zijn echt goede redenen voor!

 

Geduld

Het is niet zo dat de wetgever jou en je bedoelingen wantrouwt. De belangrijkste reden is dat er anderen blijken te zijn die niet zijn te vertrouwen. Er zijn veel mensen op het internet actief die jou zogenaamd graag willen helpen. De werkelijkheid is dat ze je niet willen helpen maar iets anders van je willen. Ze willen je foto's (of misschien video's) omdat ze dat spannend vinden. Of ze willen jouw vertrouwen winnen om later misschien seks met je te hebben. Dat lijkt in eerste instantie leuk en spannend. Maar mensen die het is overkomen zeggen dat het later altijd een nare ervaring blijkt te zijn. Achteraf hadden ze veel liever andere keuzes gemaakt. Soms blijft het hun hele leven iets waar ze ongelukkig over zijn. Een beetje geduld kan je zo'n nare ervaring besparen.

 

Complimenten

Ik moet je wel een compliment geven. Het is goed dat je op mijn site hebt gekeken en op zoek bent gegaan naar een professionele fotograaf die je zou kunnen helpen. Van professionele fotografen mag je de meest eerlijke behandeling verwachten zonder bijbedoelingen (hoewel er geen garanties zijn dat alle professionele fotografen ook atijd netjes blijven). Professionele fotografen moeten in staat zijn dit soort foto's te maken zonder daarvan opgewonden te raken. Je kunt dat vergelijken met een dokter die dagelijks met blote patiënten werkt. Daarnaast hebben professionele fotografen ook het meest te verliezen als ze dingen doen die niet door de beugel kunnen. Het nadeel van professionele fotografen is dat ze altijd betaald moeten worden. Maar dat komt juist omdat ze hun geld niet verdienen door jouw foto's bijvoorbeeld stiekem door te verkopen aan websites.

 

Het zal nu misschien een teleurstelling zijn dat je niet bij professionals terecht kunt. En dat zou ertoe kunnen leiden dat je toch wilt poseren voor iemand die zich (gratis) aanbiedt. Doe dat niet, heb nog even geduld en kom bij me langs zodra je 18 jaar bent. Als dat niet langer duurt dan twee jaar kun je nu je afspraak al maken!

 

Uitstellen loont!

Uitstellen van je shoot is niet alleen verstandig! Ik maak dat uitstellen graag extra aantrekkelijk voor je: als je jonger bent dan 17,5 jaar en je boekt een shoot die plaatsvindt in de eerste maand na je achttiende verjaardag krijg je € 50,- korting. Bij de shoot is legitimatie met een officieel legitimatiebewijs (bijvoorbeeld een paspoort) verplicht!

 

 

 

 

*Tussen de 16 en 18 dien je altijd vergezeld te zijn van een wettelijke vertegenwoordiger (één van je ouders of een voogd). Jullie dienen je beiden te legitimeren met een paspoort of rijbewijs en er wordt een contract getekend waarin de aard en het doel van de fotoshoot worden vastgelegd. Publicatie van de foto's is niet toegestaan tenzij ik vooraf schriftelijk toestemming heb verleend.

 

Hall of shame

PlagiaatMeeliftende 'collega's'

 

Zoveel vrolijkheid op deze site. Zoveel leuke dingen om te doen en te beleven en dan dit... Dit is het zuurste en naarste stukje van mijn website. Na er jaren tegen gevochten te hebben zag ik geen andere weg meer dan het publiek voor te lichten en namen te noemen.

 

Helaas zijn er naast veel uitstekende, goedwillende en slimme fotografen ook een aantal slome, domme en zelfs kwaadwillende fotografen. Het in elkaar zetten van een website als deze, het schrijven van de teksten, het opdoen van de ervaringen kost tijd. Heel veel tijd. En niet iedere fotograaf is bereid die tijd te nemen. Sinds copy/paste is uitgevonden worden potentiële klanten massaal in de luren gelegd. Onder het mom van 'je inspireert me zo' worden foto's nagemaakt (de minst erge vorm), maar ik heb imiddels veel te vaak meegemaakt dat foto's zonder pardon worden gekopieerd of teksten één op één worden overgenomen. Een enkeling neemt de moeite de zinnen iets te verdraaien zodat het iets minder opvalt, maar soms lees ik ook letterlijk mijn eigen gedachten en motivaties terug op sites van anderen alsof ik de sites zelf gemaakt heb.

 

Waarom is dat kwalijk?

Ik word daardoor benadeeld. De uitstraling die ik op mijn site kies is afgewogen en doordacht zodat ik een potentiële klant een goede indruk kan presenteren met wie ze te maken krijgen. Omdat het zeker in de erotische fotografie om vertrouwen draait is dat ongeveer het belangrijkste wat je verkoopt: jezelf. Iedereen die mijn stijl overneemt door letterlijke kopieën te maken doet zich dus niet voor als zichzelf, maar als mij. Daardoor verlies ik klanten én worden de klanten opgelicht. Ze krijgen niet voor wie ze dachten te betalen.

 

De branche wordt geschaad. Slechte ervaringen van klanten leiden tot een slechte naam van de branche. En de erotische fotografie heeft een wankele basis die kwetsbaar is. We zitten niet te wachten op vieze mannetjes die graag blote vrouwen voor hun lens krijgen. Zeker niet als ze dat doen onder valse voorwendselen en al helemaal niet als die valse voorwenselen door mij zijn gemaakt.

 

Zoekmachines belonen uniciteit. Hoe origineler een site, hoe hoger deze in de rancking van bijvoorbeeld Google wordt geplaatst. Met het kopieëren van mijn teksten kom je dus niet hoger in Google, maar je helpt mij wel om te zakken. De copycat biedt de potentiële klant dus niet alleen een fopspeen aan, maar zorgt ook nog eens dat het origineel slechter vindbaar wordt.

 

Wat dit betreft ben ik gestopt om aardig te zijn. Voor de copycats:

Deze schandpaal is een bijdrage aan de pogingen om aan het bovenstaande een einde te maken. De regels zijn eenvoudig.

  1. Wie content van deze site kopieert en gebruikt zonder toestemming vindt zijn/haar naam hier terug met mijn bezwaren.
  2. De klacht blijft staan tot 2 jaar nadat je de gewraakte content hebt verwijderd van je site. We noemen dit 'de schandeperiode'.
  3. Als je onomstotelijk kunt aantonen de content korter dan twee jaar te hebben gebruikt kan ik in overweging nemen de periode in te korten.
  4. Onverlet de verplichting om de gewraakte content direct te verwijderen is de schandeperiode ook af te kopen. Tarief tekst: € 0.35 per woord per af te kopen maand. Tarief per afbeelding: € 25,- per afbeelding per af te kopen maand.
  5. Deze regeling gaat in met het publiceren van deze site, medio mei 2012. Al het plagiaat wat ik daarna tegenkom, ook plagiaat op basis van mijn site van voor mei 2012 zal ik hier vermelden.
  6. Voor hen die strijd willen leveren: mijn tegenvordering zal altijd minimaal 3 maal uw eis zijn vermeerderd met € 100,- per uur voor de door mij aan de zaak verspilde tijd. Daarnaast uiteraard proces- en advocaatkosten.
  7. Voor hen die gaan beweren dat ik hun teksten heb gestolen i.p.v. andersom... U bent wellicht niet op de hoogte dat uw site regelmatig wordt gekopieerd door de waybackmachine. Deze geeft vaak een aardig inzicht in wat er eerder was.

 

Voor potentiële klanten:

Het is niet aan te bevelen met copycats in zee te gaan. Ze maken goede sier met het vakmanschap en de prestaties van anderen. Vaak zijn hun bedoelingen niet duidelijk. Ik herken wat van mij is, en dat meld ik hier. Maar er zijn meer goede fotografen die gekopieerd worden. We komen regelmatig sites tegen die volledig 'bij elkaar zijn gestolen'. Vaak blijkt dat sites met teksten van anderen ook foto's van anderen bevatten.

 

Zoek je een professionele fotograaf dan is de prijs vaak een goede indicatie. Een professionele fotograaf maakt behoorlijke kosten (bijvoorbeeld om een originele website te bouwen) en hij zal gedwongen zijn dat in zijn prijs te verwerken. Ruim genomen ligt het uurtarief van een broodfotograaf tussen de € 75 en € 125. Er zijn uitschieters naar boven afhankelijk van de kwaliteit en naam. Een fotograaf heeft voorbereidingen en verwerkingstijd na de shoot nodig. Daarnaast moet vaak een visagiste betaald worden. Een fotoshoot van € 75,- bestaat dus niet. En als deze wel is te vinden dan betaalt u op een andere manier. Er zijn oprechte hobbyisten, er zijn figuren die een aanvulling in natura verlangen, er zijn er die je foto's doorverkopen aan (vaak buitenlandse) bladen en sites. Wees gewaarschuwd en denk verder dan je portemonnee!

 

 

 

Plagiaat door:

Fotograaf 1

2013 05 27 - Website bevat meerdere pagina's met gedeeltelijk gekopieerde en gedeeltelijk herschreven content. Verzoek gedaan dit aan te passen.

2013 05 28 - Prompte reactie met excuus. Content direct verwijderd door de fotograaf zelf.

2013 05 29 - Heeft nieuwe eigen content geplaatst. Besloten hier geen volledige naam te vermelden en geen verdere acties te ondernemen.

2013 07 03 - Fotograaf geeft aan bezwaar te hebben tegen vermelding op deze website. Vindt zichzelf minder verantwoordelijk vanwege het feit dat de teksten hem door een ander geleverd zouden zijn. Aangeboden zijn initialen te verwijderen in ruil voor de naam van de leverancier van mijn teksten.

2015 06 02 - Initialen en naam verwijderd van deze website.

 

Fotograaf 2

2013 04 15 - NR 2 heeft grote stukken tekst gekopieerd om daarmee vertrouwen te wekken bij het publiek. Het betreft meerdere pagina's vooral op het gebied van de naakt- en erotische fotografie. Definities van Studiofotografie en Parenshoots zijn één op één overgenomen. Verder toont Nr 2 op zijn site foto's van andere fotografen en zeer waarschijnlijk geen eigen werk.

2013 04 19 - Nr 2 heeft niet gereageerd op diverse mail via diverse mailadressen. De registrar van het domein is op de hoogte gesteld. Daarnaast is een Notice and Takedownprocedure gestart bij de hoster.

2013 04 20 - Google geïnformeerd en een formeel verzoek gedaan de gewraakte passages uit de searchengines te verwijderen.

2013 04 23 - Hoster opnieuw getraced en aangespoord, website is nu volledig verwijderd. Hosters commentaar: 'It has been my pleasure to assist you today'.

2015 06 02 - Initialen en naam verwijderd van deze website.

 

Fotograaf 3

2013 04 15 - Nr 3 heeft een eenvoudige site gebouwd met voor het overgrote deel letterlijke teksten van mijn site.

2013 04 20 - Geconstateerd dat de site is aangepast en auteursrechtelijk beschermde teksten zijn verwijderd.

2015 06 02 - Initialen en naam verwijderd van deze website.

 

Fotograaf 4

2013 04 03 - Heeft volledige teksten en 10 foto's van mij gekopieerd en bewerkt. Verder is steekproefsgewijs vastgesteld dat het overgrote deel van de foto's op zijn site niet door hem is gemaakt. Nr 4 doet zich voor als professioneel fotograaf maar heeft ook andere doelen. Zo blijkt uit zijn advertentie
http://www.aanbod.xxx/advertentie/5827/gratis-fotoshoot-voor-jou-alleen-of-met-je-vrienden.html

2013 04 10 - Notice and Take-downprocedure gestart.
2013 04 13 - Na de site verwijderd te hebben staat er binnen een paar dagen een nieuwe site met dezelfde tekst. Alleen de foto's zijn niet teruggekomen. Opnnieuw een Notice and Takedownprocedure gestart.

2013 04 14 - Nt 4 is meerdere malen gesommeerd door verschillende partijen (modellen, fotografen en de provider van zijn site) alvorens zijn site definitief off-line te halen.

2013 04 20 - Geen activiteit waar te nemen, ik blijf het domein monitoren.

2015 06 02 - Initialen en naam verwijderd van deze website.

 

Fotograaf 5

Mijn FAQ (oude site) is op een haar na integraal gekopieerd. Veel van de teksten zijn ook weer terug te vinden op deze site.
2013 04 03 - Nr 5 heeft zijn leven gebeterd en de gekopieerde teksten weggehaald.

2015 06 02 - Initialen en naam verwijderd van deze website.

 

Yao Bernard Halfman

Yao Bernard maakt het bont. De 'Over mij' die hij op zijn site heeft is integraal van mijn oude site gekopieerd. Ik beschrijf daar mijn jeugd en hoe ik met de fotografie in aanraking kwam. Blijkbaar hebben wij dezelfde vader gehad?!

 

 

Login