Hall of shame

PlagiaatMeeliftende 'collega's'

 

Zoveel vrolijkheid op deze site. Zoveel leuke dingen om te doen en te beleven en dan dit... Dit is het zuurste en naarste stukje van mijn website. Na er jaren tegen gevochten te hebben zag ik geen andere weg meer dan het publiek voor te lichten en namen te noemen.

 

Helaas zijn er naast veel uitstekende, goedwillende en slimme fotografen ook een aantal slome, domme en zelfs kwaadwillende fotografen. Het in elkaar zetten van een website als deze, het schrijven van de teksten, het opdoen van de ervaringen kost tijd. Heel veel tijd. En niet iedere fotograaf is bereid die tijd te nemen. Sinds copy/paste is uitgevonden worden potentiële klanten massaal in de luren gelegd. Onder het mom van 'je inspireert me zo' worden foto's nagemaakt (de minst erge vorm), maar ik heb imiddels veel te vaak meegemaakt dat foto's zonder pardon worden gekopieerd of teksten één op één worden overgenomen. Een enkeling neemt de moeite de zinnen iets te verdraaien zodat het iets minder opvalt, maar soms lees ik ook letterlijk mijn eigen gedachten en motivaties terug op sites van anderen alsof ik de sites zelf gemaakt heb.

 

Waarom is dat kwalijk?

Ik word daardoor benadeeld. De uitstraling die ik op mijn site kies is afgewogen en doordacht zodat ik een potentiële klant een goede indruk kan presenteren met wie ze te maken krijgen. Omdat het zeker in de erotische fotografie om vertrouwen draait is dat ongeveer het belangrijkste wat je verkoopt: jezelf. Iedereen die mijn stijl overneemt door letterlijke kopieën te maken doet zich dus niet voor als zichzelf, maar als mij. Daardoor verlies ik klanten én worden de klanten opgelicht. Ze krijgen niet voor wie ze dachten te betalen.

 

De branche wordt geschaad. Slechte ervaringen van klanten leiden tot een slechte naam van de branche. En de erotische fotografie heeft een wankele basis die kwetsbaar is. We zitten niet te wachten op vieze mannetjes die graag blote vrouwen voor hun lens krijgen. Zeker niet als ze dat doen onder valse voorwendselen en al helemaal niet als die valse voorwenselen door mij zijn gemaakt.

 

Zoekmachines belonen uniciteit. Hoe origineler een site, hoe hoger deze in de rancking van bijvoorbeeld Google wordt geplaatst. Met het kopieëren van mijn teksten kom je dus niet hoger in Google, maar je helpt mij wel om te zakken. De copycat biedt de potentiële klant dus niet alleen een fopspeen aan, maar zorgt ook nog eens dat het origineel slechter vindbaar wordt.

 

Wat dit betreft ben ik gestopt om aardig te zijn. Voor de copycats:

Deze schandpaal is een bijdrage aan de pogingen om aan het bovenstaande een einde te maken. De regels zijn eenvoudig.

  1. Wie content van deze site kopieert en gebruikt zonder toestemming vindt zijn/haar naam hier terug met mijn bezwaren.
  2. De klacht blijft staan tot 2 jaar nadat je de gewraakte content hebt verwijderd van je site. We noemen dit 'de schandeperiode'.
  3. Als je onomstotelijk kunt aantonen de content korter dan twee jaar te hebben gebruikt kan ik in overweging nemen de periode in te korten.
  4. Onverlet de verplichting om de gewraakte content direct te verwijderen is de schandeperiode ook af te kopen. Tarief tekst: € 0.35 per woord per af te kopen maand. Tarief per afbeelding: € 25,- per afbeelding per af te kopen maand.
  5. Deze regeling gaat in met het publiceren van deze site, medio mei 2012. Al het plagiaat wat ik daarna tegenkom, ook plagiaat op basis van mijn site van voor mei 2012 zal ik hier vermelden.
  6. Voor hen die strijd willen leveren: mijn tegenvordering zal altijd minimaal 3 maal uw eis zijn vermeerderd met € 100,- per uur voor de door mij aan de zaak verspilde tijd. Daarnaast uiteraard proces- en advocaatkosten.
  7. Voor hen die gaan beweren dat ik hun teksten heb gestolen i.p.v. andersom... U bent wellicht niet op de hoogte dat uw site regelmatig wordt gekopieerd door de waybackmachine. Deze geeft vaak een aardig inzicht in wat er eerder was.

 

Voor potentiële klanten:

Het is niet aan te bevelen met copycats in zee te gaan. Ze maken goede sier met het vakmanschap en de prestaties van anderen. Vaak zijn hun bedoelingen niet duidelijk. Ik herken wat van mij is, en dat meld ik hier. Maar er zijn meer goede fotografen die gekopieerd worden. We komen regelmatig sites tegen die volledig 'bij elkaar zijn gestolen'. Vaak blijkt dat sites met teksten van anderen ook foto's van anderen bevatten.

 

Zoek je een professionele fotograaf dan is de prijs vaak een goede indicatie. Een professionele fotograaf maakt behoorlijke kosten (bijvoorbeeld om een originele website te bouwen) en hij zal gedwongen zijn dat in zijn prijs te verwerken. Ruim genomen ligt het uurtarief van een broodfotograaf tussen de € 75 en € 125. Er zijn uitschieters naar boven afhankelijk van de kwaliteit en naam. Een fotograaf heeft voorbereidingen en verwerkingstijd na de shoot nodig. Daarnaast moet vaak een visagiste betaald worden. Een fotoshoot van € 75,- bestaat dus niet. En als deze wel is te vinden dan betaalt u op een andere manier. Er zijn oprechte hobbyisten, er zijn figuren die een aanvulling in natura verlangen, er zijn er die je foto's doorverkopen aan (vaak buitenlandse) bladen en sites. Wees gewaarschuwd en denk verder dan je portemonnee!

 

 

 

Plagiaat door:

Fotograaf 1

2013 05 27 - Website bevat meerdere pagina's met gedeeltelijk gekopieerde en gedeeltelijk herschreven content. Verzoek gedaan dit aan te passen.

2013 05 28 - Prompte reactie met excuus. Content direct verwijderd door de fotograaf zelf.

2013 05 29 - Heeft nieuwe eigen content geplaatst. Besloten hier geen volledige naam te vermelden en geen verdere acties te ondernemen.

2013 07 03 - Fotograaf geeft aan bezwaar te hebben tegen vermelding op deze website. Vindt zichzelf minder verantwoordelijk vanwege het feit dat de teksten hem door een ander geleverd zouden zijn. Aangeboden zijn initialen te verwijderen in ruil voor de naam van de leverancier van mijn teksten.

2015 06 02 - Initialen en naam verwijderd van deze website.

 

Fotograaf 2

2013 04 15 - NR 2 heeft grote stukken tekst gekopieerd om daarmee vertrouwen te wekken bij het publiek. Het betreft meerdere pagina's vooral op het gebied van de naakt- en erotische fotografie. Definities van Studiofotografie en Parenshoots zijn één op één overgenomen. Verder toont Nr 2 op zijn site foto's van andere fotografen en zeer waarschijnlijk geen eigen werk.

2013 04 19 - Nr 2 heeft niet gereageerd op diverse mail via diverse mailadressen. De registrar van het domein is op de hoogte gesteld. Daarnaast is een Notice and Takedownprocedure gestart bij de hoster.

2013 04 20 - Google geïnformeerd en een formeel verzoek gedaan de gewraakte passages uit de searchengines te verwijderen.

2013 04 23 - Hoster opnieuw getraced en aangespoord, website is nu volledig verwijderd. Hosters commentaar: 'It has been my pleasure to assist you today'.

2015 06 02 - Initialen en naam verwijderd van deze website.

 

Fotograaf 3

2013 04 15 - Nr 3 heeft een eenvoudige site gebouwd met voor het overgrote deel letterlijke teksten van mijn site.

2013 04 20 - Geconstateerd dat de site is aangepast en auteursrechtelijk beschermde teksten zijn verwijderd.

2015 06 02 - Initialen en naam verwijderd van deze website.

 

Fotograaf 4

2013 04 03 - Heeft volledige teksten en 10 foto's van mij gekopieerd en bewerkt. Verder is steekproefsgewijs vastgesteld dat het overgrote deel van de foto's op zijn site niet door hem is gemaakt. Nr 4 doet zich voor als professioneel fotograaf maar heeft ook andere doelen. Zo blijkt uit zijn advertentie
http://www.aanbod.xxx/advertentie/5827/gratis-fotoshoot-voor-jou-alleen-of-met-je-vrienden.html

2013 04 10 - Notice and Take-downprocedure gestart.
2013 04 13 - Na de site verwijderd te hebben staat er binnen een paar dagen een nieuwe site met dezelfde tekst. Alleen de foto's zijn niet teruggekomen. Opnnieuw een Notice and Takedownprocedure gestart.

2013 04 14 - Nt 4 is meerdere malen gesommeerd door verschillende partijen (modellen, fotografen en de provider van zijn site) alvorens zijn site definitief off-line te halen.

2013 04 20 - Geen activiteit waar te nemen, ik blijf het domein monitoren.

2015 06 02 - Initialen en naam verwijderd van deze website.

 

Fotograaf 5

Mijn FAQ (oude site) is op een haar na integraal gekopieerd. Veel van de teksten zijn ook weer terug te vinden op deze site.
2013 04 03 - Nr 5 heeft zijn leven gebeterd en de gekopieerde teksten weggehaald.

2015 06 02 - Initialen en naam verwijderd van deze website.

 

Yao Bernard Halfman

Yao Bernard maakt het bont. De 'Over mij' die hij op zijn site heeft is integraal van mijn oude site gekopieerd. Ik beschrijf daar mijn jeugd en hoe ik met de fotografie in aanraking kwam. Blijkbaar hebben wij dezelfde vader gehad?!