Vraag en antwoord


Moet ik dit allemaal lezen?

Als je een fotoshoot boekt, neem dan even de tijd het onderstaande door te kijken. Een erotisch of naaktportret van jezelf laten maken is niet hetzelfde als een pasfotootje laten schieten. Hieronder staan vragen die anderen stelden. De kans is groot dat zij vroegen wat jij wilt weten. Doe er je voordeel mee!

Kijk ook eens op 'in de media'. In interviews en programma's waaraan ik heb meegewerkt vind je misschien ook nog antwoorden op vragen die bij je leven.

Is de shoot een verrassing voor je vriendin of vriend? Weet hij of zij nog van niets? Tenzij het iemand is die nergens bang voor is, is het beter niet tot het allerlaatste moment te wachten te vertellen wat je in petto hebt. Geef hem of haar ook even de tijd deze informatie door te nemen. Iemand moet zich mentaal ook een beetje kunnen voorbereiden op een shoot...

 

Hoe vind ik de meest geschikte fotograaf voor mij?

Vooral als je een erotische of naaktshoot wilt is het belangrijk dat je een fotograaf kiest die bij je past. Je wilt immers dat je shoot een prettige ervaring wordt en dat de foto's uitstralen wat je bedoelde. Natuurlijk doe je mij een groot plezier als je voor mij kiest. Maar ik ben realistisch genoeg om te weten dat mijn stijl van fotograferen niet altijd bij iederen aansluit. Hoe vind je dan een andere fotograaf? Ik vind persoonlijk dat een goede erotisch fotograaf zijn gedachten bij zijn werk moet kunnen houden en dat hij een model niet 'commandeert', vastpakt of aanraakt. Een professionele fotograaf heeft ook nagedacht over de manier waarop hij met je omgaat. En dat zou je al direct moeten merken in het eerste contact. Professionele fotografen hebben een voornaam, een achternaam en een adres en woonplaats. Je kunt ze bellen en met ze praten, ze staan open voor jouw ideeën en wensen. Luisteren en hebben tijd voor je. Werken ook door de week overdag en kunnen je shoot niet alleen in het weekeinde boeken.

Fotografen die meer vanuit hun eigen behoefte de erotische fotografie in zijn gerold zijn vaak wat explicieter, meer recht op hun doel af, neigen wat meer naar het pornografische. Hieronder valt ook de goedwillende amateurfotograaf. Daar hoeft helemaal niets mis mee te zijn. Misschien is het precies wat je zoekt.

Dan heb je nog de 'kwaadwillende' fotografen die zich voordoen als professionals. Er zijn veel mannen die graag vrouwen strikken om naakt voor hen te poseren. Zij vinden dat leuk en in ruil krijg jij een paar foto's. Ze zijn vaak goedkoop. Geloof me, ook een fotograaf kan niet van de lucht leven. Als hij zijn werk goed wil doen kost dat wat. Als je weinig geld betaalt, betaal je dus op een andere manier. De meest onschuldige manier is dat hij er gewoon plezier aan beleeft en er misschien 's avonds nog van nageniet. Maar helaas gaat het soms ook verder. Tot handtastelijkheden aan toe. Of je foto's blijken ineens verkocht aan buitenlandse sites en bladen.

Wil je zekerheid, zoek dan een fotograaf die een naam te verliezen heeft. Dat geeft de beste garantie op een goede behandeling. Maar kijk ook altijd naar de stijl van fotografen. Want met een aardige fotograaf lelijke foto's maken is natuurlijk ook geen succes...!

 

Ik ben nog geen 18, wat is er mogelijk?

Voor echt erotische foto's stel ik als eis dat je minimaal 18 jaar bent. En, hoe flauw, je zult dat ook even moeten bewijzen met een identiteitsbewijs. Ik zit lang genoeg in deze wereld om te weten dat mensen van onder de 18 supervolwassen kunnen zijn en ook op het gebied van seks vaak al precies weten wat ze willen. En ik kan me ook helemaal voorstellen dat jij wel die erotische fotoshoot wilt doen waar anderen misschien nog helemaal niet aan denken. Toch moeten we ergens een grens trekken. In feite doet de overheid dat voor ons. 18 jaar is die leeftijd geworden. Ik kan me voorstellen dat je misschien teleurgesteld bent en naar alternatieven wilt zoeken. Als je dat doet, doe dat dan dicht bij huis. Maak foto's met je vrienden, vriendinnen. Daar kun je reuzeveel plezier aan beleven. Fotografen zonder bijbedoelingen en met een goede naam die ze kunnen verliezen zullen zich aan de wet houden. Wat overblijft zijn de mensen met minder goede bedoelingen.

Ben je tussen de 16 en de 18? Dan kun je wel bij mij terecht voor esthetisch naakt mits je daarbij tijdens de shoot wordt begeleid door een van je ouders. Zowel jij als je begeleider moeten zich legitimeren en je ouder/verzorger moet aantonen dat hij/zij het wettelijk gezag over jou heeft. Er wordt door ons alledrie een modelcontract ondertekend waarin een en ander wordt vastgelegd. De foto's die dan gemaakt worden hebben nooit een erotische lading. Het zijn stijlvolle naakten. De foto's zijn uitsluitend voor eigen gebruik. Op grond van het auteursrecht verbied ik elke publicatie tot na je 21ste verjaardag. Dat klinkt allemaal erg onaardig en dwingend. Het zijn regels die we in acht nemen om jou te beschermen tegen misbruik. Dat neemt allemaal niet weg dat je met zo'n shoot wel mooie foto's kunt laten maken waar je later nog veel plezier aan kunt beleven. En hoewel je je foto's nog niet op Facebook mag zetten is er niets mis met een mooie poster aan de muur waarin je zelf de hoofdrol speelt...

 

Is dat niet raar, naakte mensen fotograferen?

Ja, in het begin is dat wel raar. Maar het went eigenlijk heel snel. Ik was snel over mijn verwondering heen en vind het nu zo normaal als eten en drinken. Soms is dat ook wel een beetje jammer. Maar het is een zelfde soort beroepsdeformatie als bij artsen, therapeuten en dergelijke. Er ontstaat een duidelijke scheiding tussen de erotiek van een model en je eigen erotiek. Als fotograaf kijk je naar speciale dingen. En dat zijn nu net niet de zaken waarvan iedereen denkt dat je naar kijkt. Na de opkomst van de digitale fotografie hebben veel fotografen zich voor het eigen plezier gestort op de naaktfotografie. Er zijn veel mannen en vrouwen die elkaar via het internet vinden om erotische foto's te maken waarbij het eigenlijk meer gaat om de spanning van het moment dan om het resultaat. Veel van dat soort fotografen bieden zich ook aan als fotograaf voor naaktfotografie. Daar is weinig op tegen uiteraard zolang iedereen begrijpt wat er gebeurt, zich niet misbruikt voelt en plezier heeft.
Ik zie het echter niet als deel van mijn werk een rol te spelen in het seksleven van mijn klanten. Wij (mijn medewerkers en ik) houden altijd een professionele distantie. 

 

Ik weet niet of ik wel durf, wat nu?

Geloof me, vrijwel iedereen moet een drempel over. Zelfs de mensen die enthousiast binnenkomen en er veel zin in hebben. In de praktijk blijkt die drempel altijd heel erg mee te vallen. Maar ik heb makkelijk kletsen, voor mij is het dagelijks werk.

Voor de visagiste en mij is het niet belangrijk of je wel of niet naakt op de foto gaat. Je kunt dus tijdens de shoot beslissen je kleren uit te doen of aan te houden. Als je uiteindelijk toch niet durft kun je met kleren aan ook mooie foto's van jezelf krijgen.

 

Wanneer kan ik terecht?

Bespreek je shoot tijdig. Door het jaar heen zitten altijd een paar periodes dat het heel druk is. De wachttijden kunnen dan oplopen tot een paar maanden.

 

Wat als je opgewonden raakt tijdens een naakt- of erotische fotoshoot?

Laat ik beginnen met te zeggen dat dat nooit een probleem is. Als dat gebeurt hoef je je nergens voor te schamen. Het is natuurlijk in meerdere opzichten best spannend. Zeker in parenshoots is het niet zo uitzonderlijk dat mannen een erectie krijgen bijvoorbeeld. Dat is geen enkel probleem zolang je die opwinding deelt met je partner en je geen verwachtingen hebt ten opzichte van mij of bijvoorbeeld de visagiste. In de studio proberen we de foto's altijd een zekere spanning mee te geven, maar we mikken niet op een intense vrijpartij. Maar dat je het (samen) naar je zin hebt mag uiteraard best zichtbaar zijn en draagt wel degelijk bij aan de spontaniteit van de foto. Heb je verdergaande wensen, dan is er altijd meer mogelijk, maar overleg dan vooraf met me. 

 

Kan het ook in het weekeinde of 's avonds?

De erotische fotoshoots doen we soms ook in de weekeinden of 's avonds. Voor de avonden geldt een toeslag van 20% en voor weekeinden geldt een toeslag van 50%.

 

Krijg ik alle foto's op cd?

Dat kan, maar het is niet standaard. Dat heeft een reden. De foto's zoals die direct na de shoot uit de camera komen, zijn namelijk nog niet het eindresultaat. Dat is anders dan wanneer je thuis foto's maakt. Daarbij zijn allerlei instellingen in de camera al standaard op een gemiddelde waarde ingesteld. Tijdens de shoot gebruik ik professionele apparatuur, waarbij dat niet zo is. Daarnaast werken we met studiolicht. Mijn stijl van fotograferen in de studio is vaak op de grens van het technisch haalbare. Al die zaken zorgen ervoor dat de foto's niet direct klaar zijn voor 'gebruik'. Het resultaat is geen jpg-je, maar een zogenaamd raw (ruw) bestand.  Om tot het eindproduct te komen moeten de foto's nabewerkt worden. Licht, contrast enz. worden allemaal met de hand afgesteld. Daardoor krijg je het onderscheid tussen een gewone foto en een bijzondere, professionele foto. Het betekent wel dat het ruwe materiaal niet veel meer is dan een leuke herinnering aan de shoot. Je kunt wel alle digitale bestanden op een cd krijgen (tegen een kleine meerprijs) maar die zijn niet geschikt voor het afdrukken van grote posters. Bedenk echter steeds dat het niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit gaat bij mijn foto's. Liever één schitterende afdruk in je hand dan 200 ruwe kiekjes op een cd! Wil je iets meer met de ruwe bestanden doen dan ze als herinnering bewaren dan zijn er diverse mogelijkheden, zoals een snelle afwerking. Alle mogelijkheden voor het verder afwerken van je foto's vind je op een aparte website. Na het boeken van je shoot krijg je toegang tot die site voor alle verdere info.

 

Ik wil nu langskomen en morgen mijn foto's hebben. Kan dat?

Nee, dat kan niet. Meestal zie je binnen 24 uur het ruwe materiaal. Maar het schieten van de foto's is maar een klein onderdeel van het hele proces. Na de shoot mag je zelf in alle rust thuis je foto's selecteren en daarna moet ik ze voor je afwerken. Dan moeten ze nog worden afgedrukt en aan je worden verzonden. Als jij en ik heel erg snel zijn, worden de foto's twee weken na de shoot bij je afgeleverd. De ervaring leert dat we beiden doorgaans iets meer tijd nodig hebben. Jij om te selecteren, ik om af te werken. Onder bepaalde omstandigheden kan ik wel rekening houden met je wensen, maar het proces is zo omvangrijk en soms ook complex dat ik op de kortere termijn nooit een tijdstip zal garanderen.

 

Hoeveel tijd ben ik kwijt aan een fotoshoot?

Dat hoeft niet zoveel te zijn. Een single shoot is meestal in een uurtje of drie klaar met alles erop en eraan. Bij sommige mensen gaat het veel sneller, bij anderen gaat het veel langzamer. De regel is dat we de tijd nemen die we nodig hebben. Er is nooit haast. We streven de maximaal haalbare kwaliteit na voor iedereen. Je fotoshoot is de grootste tijdsinvestering. Daarna moet je de foto's nog uitzoeken. Dat doe je bij voorkeur zelf. Ik weet wel wat ik mooi vind, maar jij moet er naar kijken. Het selectieproces is nog wel eens lastig. Als je op zoek bent naar die ene foto voor boven het bed kan het lastig zijn die andere allemaal opzij te moeten leggen. De muur is immers eindig. Daarbij komt vaak ook nog het nodige overleg te pas. Want die ene foto is wel prachtig, maar daar zie je net dat ene pukkeltje zo goed op. Als ik dan uitleg wat de mogelijkheden van de nabewerking zijn, zien mensen vaak direct ook bij andere foto's weer mogelijkheden. En voordat je het weet is je selectieprobleem groter in plaats van kleiner. Maar dat geeft niet. Ik hoor van iedereen dat het vreselijk leuk is en ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand zijn/haar foto of drieluik is komen terugbrengen omdat het begon te vervelen... ;-)

 

Hoeveel tijd besteed jij aan een fotoshoot?

Terwijl jij waarschijnlijk maar een twee tot vier uur bij mij in de studio bent hebben wij wat meer werk aan je. Een visagiste besteedt aan voorbereiding, reistijd, visagie, reinigen en onderhoud van materiaal en bijwonen van de shoot gemiddeld zo'n drie tot drie en een half uur aan een klant. Zelf besteed ik gemiddeld 17 uur aan een klant. Maar dat wisselt heel sterk. Voor een normaal standaardpakket reken ik acht uur aan voorbereidingen, mailwisselingen, telefoongesprekken, foto's beschikbaar stellen, administratie, advisering, foto's afwerken en het uitleveren van materialen. Naast de standaardpaketten doe ik veel maatwerk voor mensen die graag een groot kunstwerk van hun foto laten maken. Daar komt veel overleg bij te pas met het vaklaboratorium: offertetrajecten, kwaliteitscontroles etc. Veel mensen komen nog een avond langs om hun bestelling door te spreken of op te halen. Al met al hangt er dus veel werk aan zo'n fotoshoot van een paar uur.

 

Ik moet een borstamputatie ondergaan. Ik wil graag nog een fotoshoot doen. Krijg ik voorrang?

Ja, uitsluitend in dit soort situaties kan ik uitzonderingen maken. Neem ondanks de moeilijke situatie waarin je verkeert zo snel mogelijk contact met mij op en vertel me de achtergronden. Stel niet uit! Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt een plek voor je shoot te vinden. Je mag er vanuit gaan dat ik bij dringende medische redenen altijd een oplossing zoek. Lees ook de informatie op de site onder Fotoshoot voor lijfsbehoud. De verdere afwerking en levering van de foto's kan wel wat langer duren: die wordt weer in mijn normale planning opgenomen.

 

Krijg je vaak afwijzende reacties?

Eigenlijk nooit! Toen ik hieraan in de jaren 90 begon had ik dat eigenlijk wel verwacht. Maar dat valt dus heel erg mee. Ik denk dat veel mensen zich toch wel realiseren dat er niets vreemds gebeurt. Sterker, ik denk dat veel mensen eigenlijk wel de fotograaf of het model zouden willen zijn en het dus heel goed begrijpen. Hoe kun je bezwaar maken tegen iets moois? Zelfs als je het zelf niet mooi of passend zou vinden kun je een ander moeilijk verwijten dat wel zo te ervaren. Zeker niet als die ander daar zelf een rol in speelt.

 

Seksuele handelingen voor de camera, kan dat?

Binnen de standaardpakketten voor naakt- en erotische fotoshoots richten we ons op mooie foto's. Het resultaat staat dus voorop. De studio is daar ook op ingericht. Wat je doet en laat heeft te maken met het gewenste resultaat: een mooie foto. 'Net doen alsof', is handiger en gebruikelijker in de studio. Als je foto's wilt hebben van specifieke handelingen dan is dat wel mogelijk. Maar dat is meer maatwerk. Denk aan speciale locaties, sm, bondage, vrijages, masturbatie etc. Neem contact op en leg je verhaal voor. Niets is vreemd, alles mag gezegd worden. Ik kan dan beoordelen of ik een dergelijke reportage voor je kan en wil maken. Waar ik zeker 'nee' op zeg zijn verzoeken waarbij ik of andere mensen die aanwezig zijn voor de fotografie 'meedoen'. Als de aanwezigheid van een fotocamera het plezier verhoogt is dat prima. Maar verder gaan wij zeker niet.

 

Wat gebeurt er eigenlijk verder met de foto's waar ik op sta?

Niets. Jij bent opdrachtgever en betaalt mij voor het maken van de foto's. Alleen al op grond daarvan kun je bepalen dat ik niets met de foto's mag doen wat jij niet in jouw belang vindt. Ik ga ervan uit dat jij niet wilt dat ik jouw foto's openbaar maak. Daarnaast heb je wettelijk portretrecht. Het portretrecht bepaalt dat jouw foto's niet gepubliceerd mogen worden wanneer jij daarvoor geen toestemming hebt gegeven. Daartegenover staat overigens het wettelijk auteursrecht: dat bepaalt dat jij de foto's ook niet mag publiceren wanneer ik daarvoor geen toestemming heb gegeven. Portretrecht en auteursrecht gelden voor elke foto waarop jij herkenbaar staat afgebeeld en die ik (in dit geval) heb gemaakt.
Voorafgaand aan de fotoshoot tekenen we beiden een overeenkomst waarin we vastleggen dat we ons houden aan de wettelijke richtlijnen en elkaar een paar uitzonderingen toestaan. Ik sta jou toe de foto's voor privébelang te publiceren (bijvoorbeeld op je familiewebsite, op een datingsite of op Facebook) en jij geeft mij het recht de foto's te tonen in kleine kring binnen mijn bedrijf en in het belang van jouw bestelling. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld een visagiste achteraf de foto's kan bekijken om haar werk te beoordelen en ik jouw foto kan versturen naar een vaklab om in jouw opdracht een grote uitvergroting te maken.

Het publiceren van foto's door mij gebeurt uitsluitend na overleg en overeenstemming. Overigens zijn er veel mensen die, als ze het eindresultaat in handen hebben, mij laten weten dat ze er geen bezwaar tegen hebben als ik hun foto's gebruik voor bijvoorbeeld deze website. Ik stel dat altijd zeer op prijs. Wil jij dat ook, dan ontvang je van mij een formuliertje met het verzoek dat in te vullen, te ondertekenen en terug te sturen. Hieraan kunnen overigens geen rechten op vergoeding o.i.d. worden ontleend.

 

Ik heb een hele mooie foto van iemand anders en die wil ik 'nadoen'. Kan dat?

Het prettige antwoord is 'ja', maar het eerlijke antwoord is 'misschien'. Of je in de buurt kan komen van een originele foto als je die 'na wilt maken' hangt van heel veel factoren af. Een locatie of een bepaalde lichtval is (als je er voldoende voor over hebt) vaak wel te benaderen. Maar een lijf kunnen we niet aanpassen. Als op je voorbeeldfoto een superslanke dame staat en je bent zelf wat meer gezet mag je ervan uitgaan dat het resultaat er misschien op lijkt, maar dat het nooit hetzelfde wordt. Maar er spelen meer factoren een rol: lenigheid, lichaamsbouw, gewicht ten opzichte van lichaamslengte, lengte van de ledematen etc. Al die aspecten zijn heel bepalend voor een foto. En geen twee mensen zijn hetzelfde. Daarom kun je soms beter een voorbeeldfoto niet letterlijk proberen na te doen. Je kunt het idee wel als inspiratiebron nemen en samen zoeken naar iets wat aansluit bij jouw lijf en toch eenzelfde sfeer of beeld oproept.
Heb je voorbeelden of inspirerende foto's? Neem ze mee naar de shoot. Het helpt mij om snel je smaak te kunnen inschatten en nog dichter bij jouw doelen te komen!

 

Is zo'n erotische shoot niet wat duur?

Alle waar is naar zijn geld. Het werk dat ik maak is afgestemd op jouw persoonlijke voorkeuren. Dat betekent dat we er geen standaard methode op na houden. Op de dag van de fotoshoot staan er (doorgaans) twee mensen voor je klaar die ieder alleen die dag al zo'n drie tot vier uur voor je hebben vrijgemaakt. Anders dan bij veel collega's krijg je niet aan het einde van de fotoshoot een cd'tje met foto's, een hand en een vriendelijke glimlach mee. De shoot is het begin van het proces, niet het einde. Na de shoot kun je zelf je keuzes te maken uit de fotoserie en aangeven wat jouw wensen zijn. Daarmee hou ik rekening als ik het eindproduct maak, wat ook nog eens veel tijd in beslag neemt. De afwerking van de foto's kost doorgaans meer tijd dan de shoot. En tja, zoals het spreekwoord al zegt: tijd is geld...

 

Wat goedkoop, hoe kun je het er voor doen?

Dat ik voor deze prijs deze kwaliteit kan maken heeft veel te maken met goede procedures in het werk. Persoonlijke aandacht en maatwerk waar dat nodig is, en een goede stroomlijning van het werkproces waar het kan. Tot slot investeer ik niet in glamour en opsmuk. De studio is tot de tanden gewapend met professionele apparatuur maar je zult er geen design Jan des Bouvrie kaptafel tegenkomen. De oppervlakte is perfect voor dit type fotoshoots maar niet geschikt om je hele familie mee te nemen tijdens de shoot. Fotoshoots zijn altijd leuk en gezellig. Maar tijdens de shoot ligt de nadruk op het behalen van een goed eindresultaat en niet op de entourage. Wat het zwaarst is moet het zwaarst wegen...

 

Ben ik een uitzondering dat ik dit wil?

Toen ik in de jaren 90 dit soort fotosessies deed waren de mensen die dat hardop durfden te zeggen nog in de minderheid. Het claimen van de domeinen 'erotischefotografie.nl' en 'erotischefotoshoot.nl' was voor mij een fluitje van een cent. Niemand was er nog zo mee bezig. Een enkele fotograaf deed op zondag stiekem iets in zijn studio voor de eigen lol. Inmiddels ligt dat totaal anders. Nee, je bent beslist geen uitzondering. Toegegeven, lang niet iedereen hangt het aan de grote klok. Dat komt meestal pas nadat ze een fotoshoot gedaan hebben. Er is een drempel om erover te praten, dat zul je zelf misschien ook ervaren (hebben). Maar praat er gerust over. De ervaring leert dat er veel meer mensen enthousiast over zou zijn dan je misschien zou denken...

 

Wat kan ik met een fotoshootbon?

Een fotoshootbon is een leuk cadeau als je weet dat iemand graag eens een fotoshoot wil doen. Let wel op: ongebruikte of ongewenste bonnen worden niet teruggenomen of gerestitueerd. Zorg dus dat je wel zeker weet dat je iemand blij maakt met deze cadeaubon. Sommigen help je over een drempeltje door ze een bon te geven, maar gebruik de bon niet om iemand te pushen om een shoot te doen. Mensen tegen hun zin in fotograferen levert NOOIT een bevredigend resultaat op. Zeker niet wanneer het ook nog eens over naaktfotografie gaat. Ik behoud mij onder iedere omstandigheid het recht voor een fotoshoot te cancelen of stop te zetten wanneer ik de indruk heb dat het model onvoldoende op haar gemak is of zich min of meer gedwongen of verplicht voelt te poseren.

Om kort te gaan: doe het voor de ander, niet voor jezelf. En voor de heren: zelfopoffering helpt! Niet zo heel veel heren vinden het leuk om op de foto te gaan. Maar als je je vrouw over de drempel wilt helpen: dames vinden het doorgaans geweldig om een parenshoot te doen. Bij parenshoots maken we meer foto's en kan je als paar, maar ook ieder afzonderlijk op de foto!

Kijk voor meer informatie over de cadeaubonnen op de speciale pagina op deze site.

 

Ik ben net 18 geworden en mijn moeder vindt het maar niks dat ik nu een shoot wil doen, wat nu?

Het is heel begrijpelijk dat je moeder zich zorgen maakt. Helaas moeten we onderkennen dat niet iedere fotograaf alleen voor geld werkt. Het is algemeen bekend dat sommigen aanvullende voorstellen doen die niet altijd even netjes zijn. Daarom is je moeder ook welkom tijdens de shoot. Maak er een leuke moeder-dochterdag van. Dat is reuzegezellig en bespaart jullie een boel gedoe. Je moeder mag ook even bellen voor een nadere kennismaking. Mocht je moeder meekomen, dan kan ze als ze wil natuurlijk zelf ook op de foto. We noemen het dan wel 'vriendinnenshoots' maar we maken er zonder te verblikken of te verblozen een 'moeder-dochtershoot' van...  

Als ik nu een afspraak maak, dan kan ik toch altijd later nog kijken of ik wel ga?

Nee, dat kan niet. Als je een afspraak maakt wordt door de visagiste en mij tijd vrijgemaakt om je een dagdeel te begeleiden en om jouw foto's te verwerken. Kom jij niet opdagen of zeg je kort van tevoren af dan hebben wij geen werk en dus geen inkomen. Daarom sturen we jou dan de rekening alsof je toch geweest bent.

Betaal je die niet dat zullen we de kosten altijd laten incasseren. Anders zouden we het verlies moeten verhalen op onze trouwe klanten en die houden we liever te vriend.

Denk dus goed na voordat je een afspraak maakt en bedenk je twee keer voordat je hem afzegt of verplaatst! Heb je twijfels over het doen van een shoot, bel dan eerst eens vrijblijvend om nader kennis te maken.

 

Waarom spreek je op je website iedereen met 'je' aan?

Goede vraag! Ik ben zelf nogal gesteld op goede omgangsvormen en toch kies ik voor 'je' op mijn site. Ik wil ook graag dat je mij met Ton aanspreekt. De reden is eigenlijk heel eenvoudig. 'U' zeggen past eenvoudig niet bij de sfeer van de foto's die ik maak. Het geeft een type afstandelijkheid die niet bijdraagt aan een prettig klimaat om mooie naaktfoto's te maken.

 

Als je zoveel mensen fotografeert, hoe voorkom je dan dat je mensen verwisselt?

Dat is inderdaad een hele organisatie. Een erotische foto is niet hetzelfde als een pasfotootje voor op je rijbewijs. We willen dat alles klopt!
Van het eerste contact tot aan de aflevering zijn we daarom soms meerdere maanden met elkaar in contact. Jij helpt mij enorm door vooral te communiceren via e-mail, te zorgen dat je mailbox niet vol zit of onbereikbaar is en goed de informatie te lezen op mijn website of speciale webpagina's waar ik je op wijs.
Ik heb niets tegen een telefonisch persoonlijk gesprek, integendeel zelfs. Maar als vijf minuten daarna iemand anders belt ontstaat al snel verwarring. Bel gerust als dat je een beter gevoel geeft of als je snel antwoord wilt op een vraag, maar we bevestigen daarna onze afspraken altijd even met een mailtje. Zo voorkomen we misverstanden.

Een andere tip: als je eenmaal besloten hebt een fotoshoot bij mij te komen doen, kies dan de naam waarmee je bij mij bekend wilt zijn en blijf die ook gebruiken. Dat klinkt misschien vreemd, maar ik kom veel vrouwen tegen die hun meisjesnaam en de naam van hun partner door elkaar heen gebruiken. Veel mensen hebben ook een normale voornaam maar staan bij vrienden weer bekend onder een andere naam die ze zo nu en dan gebruiken. Gebruik altijd dezelfde naam! Komt die ook nog overeen met de naam in je e-mailadres dan is dat helemaal perfect.

Opm: als je een mailadres gebruikt waarmee je ook bekend bent bij Facebook of LinkedIn kan ik je in geval van nood makkelijker terugvinden.

 

Kan ik zelf ook een erotische foto maken?

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen een foto kan maken die hij of zij erotisch vindt. Of je daarmee ook een foto hebt gemaakt die anderen aanspreekt is iets anders. Het is net als met muziek. Je kunt een lied schrijven wat je zelf prachtig vindt, maar dat wil niet zeggen dat je een wereldhit hebt geschreven.

Een probleem bij zowel muziek als bij fotografie is dat het idee nog zo goed kan zijn, je moet het ook nog kunnen uitvoeren. Er zijn dus meerdere drempels om tot die ene perfecte foto te komen waarover iedereen enthousiast is.

Dat wil niet zeggen dat niet iedereen plezier kan beleven aan erotische fotografie. Ook al is het maar alleen voor jou en je partner.

 

Ik wil een foto op canvas (doek/linnen), kan dat?

Ja dat kan. Foto's op canvas zijn op het moment 'hot'. Op bijna iedere straathoek kun je het krijgen. Waarschijnlijk kijken we over 10 jaar naar foto's op canvas zoals we nu naar tv's met een beeldbuis kijken. Ouderwets, belegen, mode van de eerste jaren van deze eeuw. Daar komt bij dat de meeste canvasproducten op een matig kwaliteitsniveau worden uitgevoerd. Bij mij kun je canvasafdrukken bestellen die professioneel worden afgewerkt en zeer lang meegaan. Maar er zijn ook veel alternatieven die vaak meer gewaardeerd worden. Als je een fotoshoot komt doen vertel ik je alles over de uitgebreide mogelijkheden.

 

Ik wil bestanden hebben waarmee ik zelf foto's kan afdrukken. Kan dat?

Ja, dat kan tot 20x30 cm. Alle foto's groter dan dat formaat worden door mij geleverd in een optimale kwaliteit en veelal voorzien van een certificering. In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk dat ik van een enkel bestand een voorbereiding doe zodat je het bestand zelf kunt laten afdrukken. Hieraan zijn kosten verbonden en foto's die niet zijn afgedrukt door een door mij geselecteerd lab en niet door mij zijn goedgekeurd worden nooit gecertificeerd.

 

Kan ik ook gratis op de foto voor mijn portfolio?

Vind je jezelf mooi, ben je trots op je uiterlijk, ben je stoer, leuk, mooi of gewoon blij? Wil je dat vast laten leggen? Stuur dan gerust een aantal foto's naar mij toe. Ik zoek altijd mensen die als model met me samen willen werken voor vrij werk. Ik ben daarbij wel heel kritisch en heb erg weinig tijd en plek. Maar hé, nee heb je, ja kun je krijgen...

 

Hoeveel mensen zijn er bij een fotoshoot?

Dat hangt ervan af wat we doen. Bij een erotische shoot probeer ik het tot een minimum te beperken. Het liefst werk ik alleen met het model en de visagiste. Maar soms is er een assistente en/of styliste bij. Wil jij op de foto en wil je er zo min mogelijk vreemden bij hebben, dan is dat altijd te regelen. Vind je het prettiger als je vriend, vriendin, moeder of vader erbij is? Dat is ook prima!

 

Wat moet je minimaal doen bij een erotische fotoshoot?

Niets moet! Voor sommige mensen ligt het minimum heel laag, ze hoeven alleen hun ogen maar iets te verdraaien en de erotiek spat ervan af. Maar dat is helaas niet voor ons allen weggelegd.
Het liefst zie ik dat je je laat zien zoals je bent, of zoals je je voelt. Sexy? Mooi? Romantisch? Spannend? Stoer? Lief? Geil? Als je je laat zien zoals je je voelt probeer ik je van daaruit verder te leiden naar de beste composities.

Belangrijk is dat je jezelf voorneemt plezier te beleven aan wat je doet. Stel geen eisen aan jezelf waarvan je je afvraagt of je die wel waar kunt maken. Je mag gerust komen met de hoop iets verder te kunnen gaan dan je denkt te durven. Maar jezelf verplichten is funest voor de foto. Angst en onzekerheid zijn direct zichtbaar. Ga dus niet over grenzen waarbij je een onprettig gevoel bekruipt. Dan kun je beter later nog eens terugkomen als je eerdere ervaring wat is bezonken. Probeer wel toe te leven naar de shoot en wek het lef in jezelf op om het maximale eruit te halen.

 

Mooie foto's, je hebt zeker een hele grote studio?

Programma's als America's Next Top Model en dergelijke geven de indruk dat topfotografie altijd samen gaat met groot en veel. Grote studio's, veel mensen, veel bombarie etc. Dat gaat in bepaalde situaties wel op, maar ik kies er voor alles juist klein te houden, behalve dat wat groot moet zijn.

Mijn studio zit in Utrecht. Een vierkante meter studio in Utrecht is niet goedkoop. Ik kan het geld dat je als klant betaalt maar één keer uitgeven: aan uren (en dus kwaliteit), of aan vierkante meters (die we in de praktijk niet nodig hebben). Om de shoots betaalbaar te houden werk ik standaard in mijn 'eigen kleine gezellige studio' die overigens met zeer professionele apparatuur is ingericht. Wil je echter dat grote, luxe studiogevoel meemaken dan is dat ook mogelijk. Voor gemiddeld zo'n 450 euro extra organiseren we jouw shoot in een luxe studioruimte. Vraag ernaar als je dat wilt!

 

Hoe ver mag ik gaan tijdens een shoot?

Erotiek kan heel klein en subtiel zijn. Een oogopslag, een vinger bij een mond. Sommige modellen/klanten gaan wat verder. Soms veel verder. Daar is niets op tegen zolang jij het model blijft en ik de fotograaf. Ik probeer een onopvallende toeschouwer te blijven, die zo af en toe een beetje meestuurt. Jij verleidt niet mij, maar de camera. En ik zorg ervoor dat die camera op het juiste moment op de juiste plek is. Erotisch poseren heeft veel te maken met je eigen fantasie. Je mag dus best ver gaan, maar je moet niks...

 

Ik zie niet heel veel verschillende mensen op de foto's op je site. Hoe komt dat?

Veel van mijn klanten laten hun foto's maken voor hun eigen plezier en stellen hun privacy op prijs. In de afspraken die ik met mijn klanten maak staat dat ik hun foto's niet mag publiceren tenzij zij daarvoor toestemming hebben gegeven. Als je bij mij een fotoshoot doet kun je er van op aan dat niemand behalve de direct betrokkenen je foto's te zien krijgen. Zelfs ondanks soms mooie aanbiedingen gaat er geen foto de deur uit zonder jouw toestemming.
Er zijn mensen die mij vragen of ik hun foto's wil gebruiken voor de website, van hun aanbod maak ik altijd dankbaar gebruik. En soms vraag ik ook mensen toestemming als we iets opvallends gemaakt hebben. Dat gebeurt altijd achteraf als we precies weten over welke foto we het hebben. Het staat je altijd vrij toestemming te weigeren.
Verder geldt dat ik op mijn site wil laten zien wat er mogelijk is. Het is niet de bedoeling zoveel mogelijk bezoekers te trekken met zoveel mogelijk plaatjes.
Tot slot krijgen mensen die een afspraak bij mij maken voor een shoot toegang tot een aparte extra website. Waar meer informatie en meer voorbeelden zijn te vinden.

 

Ik kom voor een fotoshoot. Wat moet ik meenemen?

Voor een romantische look of esthetisch naakt is vaak niet veel nodig. Helemaal naakt is vaak bijzonder mooi.

Kom je voor erotiek? Probeer thuis al een idee te vormen van hoe je wilt overkomen en wat je wilt dragen. Met kleding en accessoires kun je accenten te leggen of juist iets verhullen. Probeer voor de spiegel eens uit wat goed voor je werkt. Neem gerust wat verschillende kleding mee. Vooral ook die gekke dingen die je ooit kocht en nooit aantrok omdat ze misschien toch iets te frivool waren. In een studio kan het ineens tot onverwachte dingen leiden. Neem ook lingerie mee. Dat kan een kanten string zijn, maar een hema-onderbroek kan in een bepaalde setting ook sexy worden. Combineer jarretels bij voorkeur met gewone kousen, liever niet met stay-ups. De klemmen van een jarretel krijg je niet goed vast in de rubber rand van een stay-upkous. Denk ook na over schoenen (hoge hakken verbeteren je houding!), doorschijnende kleding of kleding die gaat doorschijnen als het natgemaakt wordt. Heb je een hoed? Hou je van fetish-achtige dingen zoals zweepje of handboeien? Neem ze mee! Wordt het eindresultaat een cadeautje voor een ander? Bedenk hoe hij (of zij) jou het liefst ziet. Misschien kun je nog wat uit zijn/haar kast meepikken wat je kunt gebruiken? Trek bijvoorbeeld zijn overhemd aan, zijn bokshandschoenen, zijn sportbroek of duurste zakenpak!

Ga er van uit dat je je een keer of drie kunt verkleden. Kom je er niet uit, dan kun je ons in de studio altijd om assistentie vragen. Probeer wel te voorkomen dat we een paar koffers met kleding door moeten spitten op zoek naar dat ene piepkleine stringetje :)

 

Ik kom voor een fotoshoot. Hoe bereid ik me voor?

Een goed model maakt het de visagie en de fotograaf niet moeilijk. Dat wil zeggen: probeer er goed uit te zien. We nemen aan dat jij dat ook wilt. Dus:

Uitgeslapen zijn. Op tijd naar bed. Geen alcohol. Geen sigaretten!! Eet eens sla zonder een hamburger er onder. En drink in de dagen voorafgaand aan de shoot veel water!

Help de visagiste door jezelf niet op te maken. Make-up verwijderen kost niet alleen tijd, het maakt de huid ook onnodig geïrriteerd wat de beoordeling moeilijker maakt.

Heb je mooie spierbundels die je graag wilt tonen overweeg dan een korte training vlak voor de shoot. De spieren worden daardoor net iets beter zichtbaar. Dit werkt echter alleen als je kort (binnen ongeveer een half uur) daarna voor de camera kunt staan.

Controleer je lichaamsbeharing. Alles is uiteraard je eigen keuze, maar als je wilt ontharen begin dan ruim van te voren en hou het bij tot aan de dag van de fotoshoot. Zo heb je de minste kans op irritatie van de huid op de dag van de fotoshoot.

Ook mannen mogen best even nadenken over bewust (niet) scheren. Een gladde kin is prima, maar misschien is een stoppelbaard wel beter dit keer. Trouwens, ook voor heren is body grooming (scheren en trimmen) tegenwoordig niet uitzonderlijk meer...

Als je naakt op de foto gaat, draag dan geen knellende kleding als je naar de studio komt. Dus geen strakke bh, slip, sokken, schoenen, horloge of enkelbandjes. Het duurt een tijd voor de striemen wegtrekken en daar willen we niet op gaan zitten wachten. Niemand kijkt er dus van op als je zonder bh en in een slobbertrui binnen komt stappen. Je moet op je best zijn als je voor de camera staat, niet als je er naar onderweg bent...

Zorg verder dat je op je gemak bent. Plan geen afspraak kort na een fotoshoot. Zorg dat je al je zorgen thuis hebt gelaten. Dat je zeker weet dat je kinderen en huisdieren goed verzorgd zijn etc. Vertel iedereen dat je tijdelijk onbereikbaar bent op je telefoon. Heel vervelend als je net lekker bezig bent en dan belt je zakenpartner met een groot probleem. Weg sfeer. Maak er een dagje uit van. Tip: de studio ligt vlakbij station Utrecht Overvecht. Je kunt je auto laten staan. In een paar minuten zit je in hartje Utrecht vol met gezellige restaurantjes en mooie grachten. Uit ervaring weten we dat menige romantische parenshoot een mooi vervolg krijgt in de binnenstad van Utrecht. Wil je echt uitpakken, combineer dan je shoot met een overnachting in een luxe suite. De Suiteshoot!

 

Mag ik iemand meenemen?

De studio is niet al te groot. Buiten de visagiste en mijzelf hebben we liever niet meer dan twee personen in de studio. Als model kun je dus één persoon meenemen.

Neem je iemand mee? Prima, maar laat het iemand zijn die volledig begrijpt wat je gaat doen en geen twijfels heeft over jouw wensen en hoe belangrijk het voor je is. Een bemoedigend woord van iemand die je vertrouwt helpt als je je nog naakt en onzeker voelt. Maar een verkeerde opmerking kan je dag verprutsen...

Het is niet ongebruikelijk dat vrouwen poseren met hun vriend of man erbij (andersom komt ook voor). De ervaring leert mij dat mannen vaak wat verdergaande verwachtingen hebben dan het model. Dat is ook logisch, hij heeft makkelijk praten, hij staat daar niet en had zich al een maandje zitten verheugen op dit moment. Zo zijn mannen namelijk ;-) Een heel enkele keer kan zoiets ongenaam zijn. Voorkom dat je in zo'n situatie terecht kan komen. Bespreek vooraf een beetje wat je van elkaar verwacht. Is nog leuk om te doen ook...

Wanneer een model mij tijdens de shoot aangeeft iets niet te willen gebeurt het niet. Zelfs niet als de toeschouwer de rekening betaalt...

 

Ik wil de foto's gebruiken voor mijn website, boek, film, publiciteit. Kan dat?

Uiteraard kan dat, maar het kan niet zonder afspraken vooraf en soms niet zonder vergoeding. Foto's zijn auteursrechtelijk beschermd. Fotografen hebben zeggenschap over wat er met hun foto's gebeurt. Zoals bijvoorbeeld ook zangers recht hebben op een vergoeding wanneer hun cd wordt gedraaid of gekopieerd.

In de fotografie valt de prijs doorgaans in vier delen uiteen:

1) het maken van de foto

2) het afwerken van de foto voor het doel waarvoor deze bestemd is

3) kosten voor het vervaardigen van het medium (cd/dvd/fotopapier etc) en materiaalkosten

4) publicatierechten

Bij de standaardfotoshoots die ik aanbied zijn de kosten voor 1, 2 en 3 al inbegrepen zolang je je aan de standaard van dat pakket houdt. Tegen afwijken daarvan is geen enkel bezwaar maar hieraan zijn altijd extra kosten verbonden.

 

Publicatierechten zijn niet inbegrepen in de prijs van standaard shoots omdat de meeste mensen deze foto's uiteraard voor privégebruik laten maken. Het publiceren van foto's voor niet-commerciële doeleinden op een eigen website (denk aan de familiewebsite, een MSN-space, Facebook of iets dergelijks) is toegestaan. Zodra echter het idee KAN ontstaan dat de foto's ingezet worden voor een commercieel doel of een werkgerelateerde promotie van jezelf is toestemming en een vergoeding vereist. Vraag er even naar via bovenstaand mailadres als je hierin interesse hebt.

 

Kan mijn uiterlijk geretoucheerd worden?

Bij het afwerken van foto's die in de studio zijn genomen retoucheer ik vrijwel altijd. In het studiolicht zie je namelijk ieder detail. Dingen waar niemand echt trots op is zoals putjes, sinaasappelhuid of puistjes neem ik standaard mee in de bewerking. Dat geldt ook voor littekens van bijvoorbeeld een borstvergroting of -verkleining. Het zijn meestal niet de littekens waarmee je blij bent. Andere littekens kunnen bepalend zijn geweest in je leven en erg bij je horen. Daarover overleggen we.

Met retouche is veel mogelijk. Het is meestal niet de eerste opzet, maar zou je dat willen, dan kan ik veel aanpssen. Pukkels en moedervlekken verwijderen, neuzen kleiner maken, ogen, monden, schaamlippen en borsten vergroten of verkleinen. Wat je bij een plastisch chirurg zou willen bespreken kan bijna altijd ook bij mij. Veel goedkoper, en... veel tijdelijker... Bij het retoucheren is mijn doel altijd een realistische foto over te houden waaruit storende elementen zijn verwijderd. Maar waarbij wel de eigenheid van het model bewaard blijft. Dat is een verschil met de manier van retoucheren die je in glossys ziet. Daarbij gaat het alleen om een zo strak mogelijk plaatje dat iedereen mooi vindt. De persoonlijke uitstralling van degeen die op de foto staat wordt daarbij ondergeschikt gemaakt.

Overweeg je een plastisch chirurgische ingreep? Ik kan een foto voor je aanpassen zodat jij ermee tevreden bent. Neem die als voorbeeld mee naar de chirurg. Het maken van een dergelijke foto helpt je helderder te krijgen wat je precies wilt.

Overleg over retoucheerwerk is altijd mogelijk!

 

Kunnen we ook samen op de foto? Wat kost dat?

Uiteraard kan dat. Er zijn meerdere soorten van 'samen'. Kom je samen met een vriend of vriendin en je wilt ieder een eigen fotoshoot laten doen dan kiest ieder zijn eigen pakket. We plannen een wat ruimere afspraak dan normaal en tijdens de shoot wisselen jullie elkaar af. Zo kun je bij elkaar kijken hoe het gaat. Het is leuk om bij de ander te kijken en het levert vaak bij jezelf ook weer ideeën op. We noemen dit een 'vriendinnenshoot'. Mannen zijn overigens net zo welkom!

Als je een shoot wilt waarbij je samen op de foto komt gelden andere prijzen en mogelijkheden. Dit noemen we een 'parenshoot' of 'duoshoot'. We maken daarbij meer foto's dan bij een singleshoot. Dat heeft er mee te maken dat het moeilijker is om twee mensen tegelijk goed op de foto te krijgen. En een foto waar een van de twee niet leuk op staat is natuurlijk niet goed genoeg.

Na de shoot, hoe gaat het dan verder?

Anders dan bij veel van mijn collega's bepaal je zelf wat de meest succesvolle foto's zijn. We maken immers niet mijn favoriete plaatje van jou, maar jouw favoriete plaatje van jou. Je wordt dus niet met een cd'tje naar huis gestuurd, maar krijgt na een afgesproken periode (meestal binnen 24 uur) al het ruwe materiaal te zien.

Je hebt daarna een maand de tijd om jouw favoriete foto's te selecteren. Deze foto's werk ik verder af naar jouw wensen. Je kunt bijvoorbeeld zelf aangeven of foto's geretoucheerd moeten worden, of ze in een bepaalde tint moeten worden afgewerkt enzovoort...

Nadat je de selectie hebt doorgegeven duurt het nog even voordat je de afgewerkte foto's te zien krijgt. Het afwerken van de foto's kost namelijk de meeste tijd van de het hele proces! Als de bewerking klaar is krijg je een mail met daarbij een digitaal overzichtje van de afgewerkte foto's. Je kunt er vervolgens voor kiezen de foto's gratis digitaal te ontvangen op groot formaat OF een gratis afdruk van iedere foto thuisgestuurd te krijgen ('gratis' geldt uiteraard alleen voor het aantal in een pakket inbegrepen foto's.)

Veel mensen kiezen ervoor iets bijzonders te doen met het eindresultaat. Hiervoor werk ik samen met de beste fotolaboratia van Nederland en Duitsland voor het beste resultaat. Alles is hand- en maatwerk en de afdrukken worden langs chemische weg geproduceerd. Inktjetprints (hoe goed ook tegenwoordig) vermijden we zoveel mogelijk. We gebruiken alleen bewezen technieken en materialen. Dit zijn foto's waar je een levenlang plezier aan kunt beleven!

 

Hoe groot kan een foto worden?

De grootte van de foto hangt vaak af van de compositie en de kwaliteit. Een uitsnede van een foto kun je minder groot opblazen dan wanneer je de hele oorspronkelijke foto gebruikt. Voor een afdruk op fotopapier worden hoge eisen gesteld aan de de oorspronkelijke foto. De standaardformaten lopen van 13x15 cm tot 125x185 cm. Groter is mogelijk, vraag naar de mogelijkheden. Fotocompilaties kunnen aan een stuk geprint worden op echt fotopapier tot maximaal 125x400 cm.

 

Kun je me vertellen of ... wel eens bij je is geweest voor een fotoshoot?

Nee, rond erotische fotoshoots neem ik de normaal gangbare regels van vertrouwelijkheid in acht. Je kunt bij mij dus geen informatie inwinnen over personen.

 

Kan ik voor of namens mijn vriendin foto's van haar bestellen?

Dat kan alleen als ik ervan overtuigd ben dat degene die op de foto staat daartegen geen bezwaar heeft. Doorgaans neem ik daarom contact op met het model als iemand anders dan zijzelf foto's van haar wil bestellen. Dat is wel jammer van de verrassing die je misschien voorbereidde. Maar je kunt je voorstellen dat ik niemand wil verrassen met een foto van zichzelf in handen van de verkeerde persoon of op de verkeerde plek.
Dit is op te lossen door mij rechtstreeks aan de geportretteerde te laten leveren op jouw kosten. Zo blijft de verrassing in stand en loopt het model geen risico.

 

Waar komt je fotografische kennis vandaan?

Aangeboren, ingesleten zou ik haast zeggen. Ik fotografeer vanaf mijn zesde jaar toen ik mijn eerste fototoestel kreeg van mijn vader en ik was regelmatig bij hem in de donkere kamer te vinden. Verder ben ik autodidact. Begin jaren 90 al kwam ik in aanraking met digitale fotografie. Dat leek toen nog nergens naar, maar ik kocht toen al mijn eerste digitale fototoestel. De potentie was enorm. Ik experimenteerde met het bewerken van foto's. Als je die resultaten nu ziet lach je je een kriek. Toen was het spectaculair. Sindsdien ben ik niet gestopt met pionieren. Nog steeds werk ik met mijn foto's op de randen of over de randen van het technisch haalbare. Mijn stelling: wie niet buiten de lijntjes kleurt wordt een grijze muis...

 

end faq

 

 

 

2012 02 11 M 100 KL.jpg
202.jpg
015.jpg
186.jpg